Zavařování jahod – jak na to?

Jak zavařovat jahody?

Jahody patří k nejoblíbenějšímu letnímu ovoci vůbec. Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a především C a také minerálních látek. Jahody mají pozitivní účinky na tvorbu testosteronu a díky vysokému obsahu antioxidantů podporují krevní oběh, metabolismus, vylučování, snižují nachlazení a pomáhají při chorobách srdce. Charakteristický tvar a barva jahod doslova vybízejí k jejich konzumaci. Lahodná a svěží chuť jahod je pak příjemným zpestřením běžného dne. Chcete mít jahody neustále po ruce? Pusťte se do zavařování a výroby džemů, které vám umožní se potěšit jahodami také

Zavařování jahod je praktické a přitom velice snadné. Svou spižírnu můžete zaplnit skvělými kompoty. Jedním z nich je kompot bez nálevu. Kilo jahod zasypete 300 gramy cukru a necháte odpočinout do druhého dne, kdy ovoce pustí šťávu. Jahody společně se šťávou přivedete k varu a necháte vařit zhruba 2 minuty. Vychladlou směsí naplníte čisté sklenice a necháte sterilizovat 15 minut při 85 ºC. Není nic jednoduššího!

Další možností je výroba kompotu z 2 kg jahod, 70 dkg cukru a šťávy z citrónu. Nepřezrálé očištěné plody s ukroucenými stopkami vrstvíte do nádoby, kterou zasypete cukrem a necháte přes noc uležet. Druhý den slijete šťávu a přivedete k varu. Šťávu je potřeba po uvaření odpěnit a přidat šťávu z citrónu. Naplněné sklenice jahodami a šťávou sterilizujte 15 minut při 80 ºC.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.